2024: #ActForHumanity – SVETOVÝ HUMANITÁRNY DEŇ

2024: #ActForHumanity – SVETOVÝ HUMANITÁRNY DEŇ

Naša tohtoročná kampaň s témou #ActForHumanity sa zameriava na riešenie alarmujúceho nárastu útokov proti humanitárnym pracovníkom a civilistom a obhajuje presadzovanie medzinárodného humanitárneho práva s cieľom ukončiť beztrestnosť za tieto porušenia.
 
Rok 2023 bol pre humanitárnych pracovníkov na celom svete najsmrteľnejším rokom v histórii, o život ich prišlo 280, pričom väčšina z nich patrila k národným tímom, ktorý pomáhal vlastným komunitám. Rok 2024 môže byť ešte horší. Doteraz ich bolo zabitých viac ako 170 a ďalších viac ako 150 bolo zranených alebo unesených. Aj naši zamestnanci Slovenskej humanitnej rady sa stretávajú s útokmi a viacerí z nich boli napadnutí. Tieto fakty odhaľujú do očí bijúcu pravdu: svet humanitárnych pracovníkov zlyháva a tým pádom aj ľudí, ktorým slúžia.
 
Napriek všeobecne uznávanému medzinárodnému právu, jeho porušovanie vo veľkej miere pokračuje. A zatiaľ čo civilisti, vrátane humanitárnych pracovníkov, platia najvyššiu cenu, páchatelia sa naďalej vyhýbajú spravodlivosti. Útoky na humanitárnych pracovníkov, na civilistov a civilnú infraštruktúru sa musia zastaviť!
 
V tento Svetový humanitárny deň požadujeme ukončenie porušovania medzinárodného práva a beztrestnosti. Je čas, aby tí, ktorí sú pri moci, začali konať v rámci medzinárodného práva, ktoré chráni všetkých rovnako.
 
Chceme poďakovať našim kolegom, pracovníkom Slovenskej humanitnej rady, od Bratislavy až po Ubľu, za ich vytrvalé úsilie a nezištnú obetavosť, často na úkor svojho osobného života, za pomoc a podporu tým, ktorí to práve potrebujú.Neváhajú ani minútu obhajovať ľudské práva a podporovať globálny mier a solidaritu. Spoločne môžeme pokračovať v podpore a presadzovaní hodnôt humanizmu a zabezpečiť lepšiu budúcnosť pre všetkých.
 
V rámci integrácie sme rozdávali základnú materiálnu a potravinovú pomoc klientom s azylom a dolnkovou ochranou a tiež sme vypomáhali v stanovom mestečku pre tranzitných migrantov na Regrútskej v Bratislave.
 
V našich Blue Dotoch (vytvorené v spolupráci s UNICEF Slovensko a UNHCR Slovensko ) po celom Slovensku sme poskytovali potrebnú psychosociálnu podporu, materiálnu pomoc a tiež jazykové zručnosti pre všetkých ľudí, ktorí nútene prišli na Slovensko a potrebujú nové zázemie a podporu, najmä však deťom, tínedžerom a ich rodičom, mamám.
 
„Z príležitosti Medzinárodného dňa detí sme pre deti pripravili program, na ktorý nezabudnú – a to deň plný hudby, hier, tanca a tvorivosti. Smiech a radosť v ich očiach bol pre každého balzamom na dušu a pripomenul nám, akú silu má láska, pozornosť a starostlivosť v časoch, keď je nádej a podpora najviac potrebná.“ – Pobytový tábor Opatovská Nová Ves
 
„Sociálnymi rozhovormi a vypĺňaním voľného času zmysluplnou činnosťou (tvorivá činnosť, športové aktivity, asistenčné práce) sa pokúšame udržať žiadateľov o azyl v dobrom psychickom rozpoložení, povzbudzovať ich, keď strácajú nádej a vieru v ľudí i seba samých. Každý z nich je pre nás jedinečným človekom so svojím vlastným príbehom. Svoju prácu vnímame ako poslanie dať týmto životom ťažko skúšaným ľuďom pocit istoty a bezpečia.“Záchytný tábor Humenné